Za Nosom

Pachamama

Letošnje poletje sem si zaželela čisto posebne pustolovščine. Po nekaj različnih opcijah, ki sem jih našla, sem se odločila, da grem v Švico delat kot prostovoljka na Pachamama festival. Festival je posvečen predvsem različnim delavnicam – od plesnih, pevskih, joga, haka, različnih šamanskih tehnik, zvečer pa se odvijajo čudoviti koncerti. Tako pravo hipijsko doživetje. Kljub temu da mi je razumevanje švicarske nemščine povzročalo malo težav, sem se takoj počutila kot doma. V prelepem, pravljičnem ambientu, s čudovitimi in zanimivimi ljudmi, s kopico lepih aktivnosti.

hdr

Čeprav nam je delo zavzelo pet ur dnevno, smo se prostovoljci lahko udeleževali tudi raznih delavnic. Žal mi ni uspelo iti na kakavovo ceremonijo, kamor sem si želela, sem se pa udeležila več pevskih delavnic, delavnice afriškega plesa in popotovanja s šamanskim bobnom. Na festivalu se je ves čas prepevalo – biti del tako čudovite publike je bilo enostavno posebno lepo doživetje. Zelo lepi so bili koncerti v skupnem šotoru, kjer smo sedeli in ležali po preprogah in skupaj z glasbeniki prepevali v noč. Koncert, ki sem se ga še posebej veselila, je bil nastop slovaškega glasbenika Maoka, ki je presegel vsa pričakovanja – poleg tega da ustvarja prečudovito glasbo, je še izredno simpatična in zabavna oseba.

Preden pa sem se odpravila v Švico, kjer sem bila prvih nekaj dni na obisku pri prijateljih, pa sem čisto intuitivno sestavila oljni parfum Pachamama, ki me je spremljal na tej čudoviti poti. Nekaj ključnih komponent, ki ga sestavljajo, dobro opiše to prelepo doživetje.

PAČULI

Vonj po pačuliju nas velikokrat spomni na trgovine s “hipijsko” modo ali vonj po dišečih palčkah – običajno je namreč bilo, da so med obleke, ki so jih izvažali iz Indije, dali nekaj pačulija (kot damo pri nas sivko), da bi odganjal molje. Tako je pačuli povezan s hipijsko modo in nas asociira na ta življenjski stil. Eterično olje pačulija tako enostavno ni smelo manjkati v tej parfumski mešanici.

Peace & love.

BELA JELKA

Eterično olje bele jelke združuje v sebi tako milino kot ostrino, asociiram jo z zbranostjo, jasnostjo misli in gozdom. Iglavci so mi vedno v pomoč pri vzpostavljanju osi sveta, povezave z mamo Zemljo in očetom Nebom.

Območje zdravljenja. V ozadju rdeči ženski šotor, na desni pa moški.

MUŠKATNA KADULJA

Je moja draga rastlina. Z njo čutim tako močno povezanost, ki jo težko opišem z besedami in težko se ji izognem v katerem koli parfumu. Uravnoteža, spodbuja kreativnost, sprošča. Pachamama med rastlinami. Ni naključje, da je lepa muškatna kadulja rasla prav v “zaodrju”, v vrtu, kjer smo se lahko spočili prostovoljci, in sem jo lahko povohala in pozdravila vsakokrat, ko sem šla mimo. In ni naključje, da se je pojavila tudi v moji viziji na potovanju s šamanskim bobnom. In tako zaznamovala tudi moje potovanje vse od priprav doma, ko sem mešala parfumsko olje in jo dodala kot eno ključnih sestavin.

Oltar Pachamami

NEROLI

Eeterično olje cvetov pomarančevca meni predstavlja sinonim za radost in me vedno dvigne, ko me vleče k tlom. In ker je Pachamama festival eno samo praznovanje življenja in radosti, je tudi v parfumu kar nekaj nerolija.

… in še ščepec magije

Poleg teh glavnih not sem dodala še nekaj drugih, med njimi eno prav posebno – eterično olje jantarja – s katerim sem hotela poudariti posebnost in edinstvenost te izkušnje.

Parfum me je spremljal celo pot in je lep spominek na to čudovito doživetje. Festival je bil tudi pravo dišeče doživetje – na vsakem koraku si lahko vohal različna kadila, sploh v jutranjem času, ko so se vsi pripravljali na nov dan. Težko je spraviti vse v besede, a veliko lažje v vonj. Eksperiment ustvarjanja vonja za izkušnjo, ki je bila pred mano, se je izkazal kot čudovita intuitivna metoda doživljanja potovanja na neki globlji stopnji. Moje letošnje poletje diši po Pachamami. Kako pa vaše?