Za Nosom

Očarljiva krhkost tulipanov

Tulipani so me fascinirali že od malega. Dobesedno. Nekaj na tej očarljivi, elegantni cvetlici, v vseh mogočih oblikah in barvah, ki obarva vsako pomlad, ravno v času mojega rojstnega dne, me neizmerno privlači. In po vsaki zimi komaj čakam, da narava vzbrsti in da bom končno spet lahko občudovala tulipane.Pri dveh letih sem takole smuknila v babičino gredico tulipanov.

Zanimivo je, da so tulipani v Evropo prišli dokaj pozno, bolj poznani so postali konec 16. stoletja in tako tudi na zahodu postali simbol lepote, pa tudi simbol razkošja in bogastva, celo napuha in nečimrnosti, kar je pojasnljivo s tem, da so na borzah nekatere čebulice dosegale vrtoglave cene in so tulipane povezovali predvsem z bogastvom in razkošjem (to lepo prikaže film Tulip fever).

Napol odprt tulipan z našega vrta, pomlad 2019.

Izvorno Tulipani prihajajo iz Perzije, kjer so to čudovito cvetlico pesniki opevali kot podobo lepote, ljubezenske vznesenosti in nepotešljivega hrepenenja. Cvet tulipana velja v arabskih deželah za izpoved ljubezni (npr. tako kot pri nas cvet vrtnice). Čašasti cvet je ena od najpogostejših prispodob za neustavljivo čašo ljubezenskega opoja in omamne naslade.

Tulipan je preko trgovskih poti pripotoval v Turčijo, kjer so ga sprejeli z navdušenjem, postal je ena najbolj priljubljenih rož sultanskega dvora. Preko dvora Sulejmana Veličastnega je tulipan prišel na Dunaj, vendar z napačnim imenom – namesto lalé ga je odposlanec, ki je obiskal sultanov dvor, poimenoval tülbend, kar pomeni turban, kar je v nemščini prešlo v Tulpe in v variacijah te besede v druge evropske dežele.

Tulipan z domače gredice, maj 2019.

Kot bi že od malega slutila, ta cvetlica v sebi nosi tudi malo mistike bližnjega vzhoda. Po eni strani je zelo markantna s svojimi barvami in lepo cvetno čašo, po drugi pa cvetni listi in stebelce delujejo tako krhko, nežno … In nenazadnje – imajo enostavno čudovit vonj. Tulipan ni cvetlica, ki bi jo na prvo žogo povezovali z vonjem. Meni je ta vonj že od nekdaj neizmerno ljub. Glede na sorto se tudi intenziteta vonja spreminja.

Gre seveda za cvetličen vonj, a presenetljivo sveže-sladkast, včasih komaj zaznaven. Ne vem zakaj vonj po tulipanih povezujem ravno z rdečim tulipanom, a sem se to pomlad pošteno navohala domačih tulipanov in ugotovila, da dišijo vsi – pa vendar ne vsi enako. Naletela sem tudi na čudovit spletni zapis, ki govori o Presenetljivem/nenadejanem vonju tulipanov.

Privlačen rdeči tulipan, pomlad 2019.

Tulipani že počasi odcvetajo, tako kratek in sladek čas jih lahko občudujemo, kot da bi nas hoteli opomniti, naj užijemo in dobro izrabimo čas in življenje, ki ga imamo. Naj za zaključek tega zapisa podelim del čudovite pesmi slovenske pesnice Miljane Cunta iz njene pesniške zbirke Za pol neba:

Nekateri

gojijo tulipane

v trebuhu:

Vsako jutro občudujejo barve,

čutijo, kako kaplja po pecljih sonce,

po soseščini prisluškujejo klepetom,

da bi jim našli primerna imena.

Pozno v noč razmišljajo,

kako do čebulic,

odpornih na visoke temperature.

/…/

Ko mine, kot vse,

tudi čas tulipanov,

se usedejo med gredice in

počakajo,

da tudi čakanje, kot vse,

premine.

Ko mine, kot vse,

tudi vse,

priprejo oči

in mislijo na tulipane.

Tulipani, Miljana Cunta (V: Za pol neba, Ljubljana: Študentska založba, 2010 (Knj. zb. Beletrina), str. 30-31)

Vir – o simboliki in izvoru tulipana:

Tine Germ: Simbolika cvetja. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2002.

Dodaj odgovor