Knjige pomagajo

Za uporniške punce … za vse punce tega sveta

Nikoli se ne boj biti mak na polju narcis.

Michaela Deprince, baletna plesalka

 

Včasih se zgodi, da potrebujemo žarek sonca, roko, ki nas objame, spodbudne besede ali osebo, ki nas navdihne. Pomembno je, da se med seboj opogumljamo, se navdihujemo in skupaj rastemo. Pogosto najdem svoj navdih v literarni osebi, v zgodbi ali celo v samem avtorju ali avtorici. Ena tako navdihujočih knjig mi je prišla v roke to jesen … In navdihujoča je tudi zgodba za to knjigo – opremljena je sčudovitimi ilustracijami mnogih nadarjenih ilustartork s celega sveta. Je ena tistih univerzalnih knjig, ki jo lahko berejo ljudje vseh starosti. In vsekakor ne samo punce, temveč tudi fantje, da jih ne bo strah nagovoriti izjemnih žensk. 🙂 Gre namreč za knjigo zgodb znanih in malo manj znanih uspešnih žensk, pionirk z različnih področij, različnih koncev sveta in različnih starosti.

Vsak od nas je gotovo kot otrok ali pa ima morebiti še vedno kot odrasel idola oziroma zgled, osebo, ki ga še posebej navdihuje. Vzore si kot otroci največkrat iščemo v družini, pozneje v raznih zvezdnikih, predvsem glasbenikih, igralcih, dandanašnji so mladim zgled razne zvezde socialnih omrežij, influencerji … Ti vzorniki so mnogokrat, z nekaj zdrave pameti, vprašljiv zgled. Predvsem tistim, ki se še iščejo, ki so ranljivi in ki zaradi takih lažnih in nesmiselnih idealov trpijo … Prav zato me je ta knjiga tako navdušila – ker ne poudarja tega, kako izgledaš, kaj imaš, temveč to, kaj narediš iz sebe, ne glede na to, od kje izviraš. Kako izkoristiš svoje potenciale. Kako si zadaš nek cilj in ga izpelješ in se zanj boriš, ker verjameš vanj, predvsem pa VASE. Ne govorim o tem, da bi moral biti vsak od nas pionir, izumitelj, rekorder … Temveč o tem, da vsak v sebi neguje to luč, ogenj, ki gori v njem, ki se prižge, ko počne nekaj, kar ga veseli. In ta knjiga pomaga prižgati ta ogenj. Vsaj v meni je vzplamtel. Kar srce me zaboli, ko zagledam mladega človeka brez vsake volje in interesa do česarkoli, popolnoma indiferentnega do vsega. Ta knjiga je zdravilo za indiferentnost. Vsaka punca bo našla v njej vzor, navdih … Vsaka punca vsake starosti. Misel, ki v popolnosti povzame smoter te knjige:

Moje življenjsko poslanstvo ni le, da preživim, ampak da se razcvetim – in to z dobro mero strasti, sočutja, humorja in elegance.

Maja Angelou

Moje najljubše uporniške punce:

Knjigo lahko kupite tu: Felix 

ali pa si jo izposodite/rezervirate v eni izmed slovenskih knjižnic: COBISS katalog