Knjige pomagajo

Knjižna terapija (pozor, vsebuje bralni seznam;))

Skozi leta in leta bralne prakse, svetovanja v knjižnici in vodenja bralnega krožka, vedno znova prihajam do spoznanja, da knjige zares pomagajo. Včasih so nam le v uteho in oddih, včasih skozi zgodbe spoznavamo nove, neodkrite svetove – znotraj in zunaj nas, včasih pa nas čisto zares premaknejo. Pretresejo, spodnesejo. So pot do lažjega razumevanje sebe, drugih, sveta, življenja.

Gotovo vsak od vas, bralcev tega bloga, sedaj premišljuje o tem, katere so take knjige, ki so ga premaknile, se ga dotaknile, jim odkrile nekaj novega v določenem obdobju življenja. Osebno lahko iz rokava stresem kar nekaj takih naslovov.

V enem od težkih obdobij, ko so se mi zamajali temelji mojega sveta, me je k vedrosti popeljal roman Josha Grogana Marley in jaz (po katerem je bil posnet tudi istoimenski film) – čeprav se nisem v tistem obdobju spopadala z nobeno od težav/tem, omenjeno v knjigi, mi je dala nekaj pozitivnega, česar sem se lahko oprijela – pasje ljubezni, zvestobe, prijateljstva.

Kratek roman Istovetnost Milana Kundere me je napeljal na razmišljanje o razmerjih in tem, do katere mere lahko sploh (s)poznamo ljubljeno osebo.

Knjiga Arna Geigerja Stari kralj v izgnanstvu pa mi je pomagal razumeti in sprejeti bolezen, ki se je prikradla tudi v našo družino – demenco. Še in še bi lahko naštevala.

Jeseni 2017 sem na izobraževanju sodelavcev portala Dobreknjige.si predavala o biblioterapiji v praksi – navzoče sem poprosila, da (anonimno) izpolnijo lističe, na katere so zapisali knjige, ki so njim na nek način spremenile življenje. Tako je nastal sledeči seznam – mogoče pa na njem najdete kakšen bralni namig za poletno branje.

Knjiga, ki mi je pomagala: Zakaj/v kakšnem trenutku:
Artnik Knibbe, T.: Ranljiva Ker mi je pokazala, da vsaka težava ni le za to, da nam oteži življenje, pač pa prej ali slej postanemo zaradi le-te močnejši in boljši.
Bignardi, D.: Popolna akustika V krizi partnerskega odnosa me je opozorila na spoštovanje in sprejemanje želja, svobode, potreb … partnerja.
Capote, T.: Zajtrk pri Tiffaniyu Pomagal mi je razumeti, zakaj ugotoviš, da ti nekdo/nekaj pomeni, šele ko to izgubiš.
Cimer, N.: Netopir pod srajco Iskrena in močna izpoved ozdravljenega alkoholika in vpogled v problem odvisnosti, ki je nad vsem ostalim.
Dostojevski, F. M.: Besi, Idiot V najstniških letih sem v teh dveh knjigah našla samo sebe – potrditev, da sem lahko takšna, kot sem.
Dostojevski, F. M.: Zločin in kazen Fasciniralo me je dejstvo, da je avtor že pred toliko leti “obračunal” z nihilizmom (in to kako!!!), in mi dal podporo v mojem nazoru – v življenju je vedno upanje.
Drnovšek, J.: Učbenik življenja Ob izgubi službe, partnerja.
Dyer, W.: Življenje kot igra Pomagala mi je vnesti v življenje več veselja in manj moram.
Frisch, Max: Človek v holocenu Najprej življenje osamljenega starejšega moškega, nato kruost narave, ki se je zgodila skoraj na las tako, kot se je bal glavni junak romana.
Gaardner, J.: Lepotica s pomarančami Soočenje z boleznijo.
Gal Štromar, M.: Misli name, ko ti bo lepo Ker opisuje odnos hčer-oče, ki je še bolj problematičen od moje izkušnje.
Gaskin, I. M.: Modrost rojevanja “Naraven” pogled na porod, na sprejemanje bolečine ob njem.
Gašperlin, I.: Čutim, torej sem! Razumljiva, direktna usmeritev k razumevanju življenja in vsega, kar se nam dogaja na način, da si rečeš – dovolj je.
Gawande, A.: Minljivost Ob očetovi smrti.
Hemingway, E.: Komu zvoni Brala sem jo v obdobju, ko mi je šlo dobro v življenju, všeč mi je bil stil avtorja; kasneje pa sem jo brala, ko mi je bilo težko. Najbolj mi je ostal v spominu odlomek, ki govori o času: čas tukaj, zdaj, samo zdaj, kot da bi želel v besede ujeti sedanjost, to, kar je tukaj, zdaj, ravno zdaj, lepoto časa dveh oseb, ki sta se našli v nekem trenutku.
Hilling, W.: Moje življenje v pasjih šapah Pogum, vztrajnost, volja do življenja, prijateljstvo med človekom in živaljo.
Jerome, K. J.: Trije možje v čolnu, da o psu ne govorimo Varnost, bližina, domišljija, smisel za humor, življenjska modrost in vedrina.
Knausgard, K. O.: Moj boj Ker mi je avtor pokazal/dokazal, da se lahko spregovori – in to v skladu z resnico – o čemerkoli.
Koch, H.: Večerja Prizadelo me je spoznanje, kako hitro so odvržene splošno prevzete vrednote, ko je treba zaščititi svojega otroka.
Lindgren, A.: Pika Nogavička Pozaba otroške stiske.
Mansell, J.: Ljubi, ne ljubi Pomagala mi je ozdraviti pri ločitvi.
Mazzantini, M.: Sijaj Razumeti homoseksualce.
Mi, otroci s postaje ZOO Knjigo mi je kot majhni deklici v branje priporočila mama. Na podlagi prebranega nisem nikoli v življenju podlegla drogam in raznim skušnjavam, ki so s tem povezane, za kar sem izredno hvaležna – knjigi in mami, ki jo je priporočila.
Morgan, M.: Imenovali so jo dvoje src Ker človeka spomni, da je predvsem del narave, ki ima naravne zakonitosti.
Mortenson, G. in Relin, D. O.: Tri skodelice čaja Potrditev pomena sklepanja prijateljskih vezi, pomena družine in možnost pridobitve izobrazbe.
Murakami, H.: O čem govorim, ko govorim o teku Ko sem imela veliko dela in se mi je zdelo, da vsega ne bom zmogla, mi je knjiga pomagala spoznati, da ob obilici dela lahko še vedno najdeš čas za nekaj, kar ti je všeč.
Murphy, J.: Moč podzavesti Kot mladenki v stiski (odnos do sebe, drugih) mi je dala veliko odgovorov na takratna vprašanja o vplivu misli in njihovem delovanju v konkretnem življenju.
Myron, V.: Dewey: maček iz mestne knjižnice Živali, naši ljubljenčki, mačke, povezujejo ljudi, tudi če so si zelo različni.
Nothomb, A.: Metafizika cevi V trenutui odmika od realnosti, saj je knjiga zelo duhovito napisana.
Osho: Pogum Nove življenjske odločitve, preseganje starih vzorcev vedenja, osebna rast, sprejemanje sebe in usmeritev v prave odločitve.
Paasillina, A.: Očarljivi skupinski samomor Če v stiski nismo sami, vidimo izhod, pa če je življenje še tako težko.
Pausch, R.: Zadnje predavanje Izredno te dvigne; da zdaj, ko si na tleh, nimaš kaj jamrati, ampak se potruditi, se sam pohvaliti, in iti naprej. Skupaj s knjigo.
Pavličić, P.: Donava Čudovita, človeška in topla knjiga o povezanosti človeka z …
Peale, N. V.: Moč pozitivnega mišljenja Z drugačnim pristopom, pogledom, sem lažje zaključila študij, fakulteto.
Peale, N. V.: Moč pozitivnega mišljenja Nov pogled na moč Evangelijskih zgodb. Z njeno pomočjo sem prenehal kaditi (pred 24 leti).
Rebula, A.: Blagor ženskam Ker je kot bi te poslušala in pobožala velika topla roka.
Rugelj, J: Dolga pot Uvid v moje družinske težave in izhod.
Saramago, J.: Esej o slepoti Sem razumela medosebne odnose: prevladovanje egoistov.
Shafak, E.: Štirideset pravil ljubezni Večplastnost zgodbe, prepletenost preteklosti in sedanjosti, brezčasnost zgodb, prepletenost z modrostjo.
Schmitt, E.: Oskar in gospa v rožnatem Soočenje z izgubo sestre.
Sparks, N.: Beležnica Ljubezenska zgodba, na koncu ena izmed oseb ne prepozna ljubljene osebe.
Strayed, C.: Divja Ko sem mislila, da me bo kar “pobralo” od vsega, kar se mi je nabralo v življenju.
Tamaro, S.: Pojdi, kamor te vodi srce Ob izgubi mojega starega očeta mi je bila knjiga v uteho. V njen sem našla precej globokih misli, besed o nepovedanem …
Waters, S.: Okušanje žameta Pomagala mi je bolje razumeti drugačnost.
Wellis, V.: Ženici Medgeneracijski odnosi.
Winkler, K.: Modro okrasje Ženske v arabskem svetu, modro okrasje so vodnice?, ki ženske “krasijo”, nihče nič ne reče. Ženska je tepena, pa dalje živi … družino, dokler se ne odloči pobegniti. Primerjava svetov, prebrati mora vsaka ženska, da vidi, v kakšnem svetu živi.
Zweig, S.: Strah Ker me je naučila, da je strah votel, okrog ga pa nič ni …